Zapri
ODPADKI

ENKRATNO JE STVARI UPORABLJATI VEČKRATNO.

Vsak dan ustvarimo več odpadkov. Na leto vsak izmed nas zavrže več kot 68 kg hrane, v črnih zabojnikih in na odlagališčih pa vsako leto konča več kot 10 kg stvari, ki so še uporabne. Za preprečevanje nastajanja odpadkov in ponovno uporabo si moramo prizadevati vsak posameznik in skupaj kot družba.

V sklopu akcije Enkratno je stvari uporabljati večkratno v okviru pobude Skupaj za boljšo družbo si slovenska komunalna podjetja prizadevajo zmanjšati količino odpadkov (predvsem zavržene hrane), spodbujati ponovno uporabo ter do sebe, okolja in denarnice odgovorno potrošništvo.

Namen akcije Enkratno je stvari uporabljati večkratno je:

 • spodbujati ponovno uporabo – podarjanje, prodajo ali zamenjavo predmetov, ki jih občani ne potrebujejo več, in spodbujanje, da tudi sami uporabljajo stvari iz druge roke;
 • zmanjševati količine zavržene hrane;
 • usmerjati še uporabne dobrine tja, kjer jih družba najbolj potrebuje;
 • preprečevati, da bi v črnem zabojniku in na odlagališču pristale stvari, ki spadajo v center ponovne uporabe ali v zbirni center;
 • spodbujati premišljeno in do sebe, okolja in denarnice odgovorno potrošništvo.

ČEZMERNA UPORABA? NE, AMPAK PONOVNA UPORABA.

Tisto, česar ne potrebujemo več, ni odpadek, pač pa priložnost, da predmet v enaki obliki uporabi nekdo drug ali pa z manjšimi posegi dobi drugo življenje. Premislite, ali za staro posteljnino, čevlje ali gospodinjski aparat, ki ste ga nadomestili z novim, res ni druge možnosti, kot da jih zavržete. Ko namreč zavržemo določen izdelek, zavržemo tudi vse vire, ki so bili porabljeni v njegovem življenjskem ciklu.

Ponovna uporaba ni zgolj enkratno dejanje, temveč je odnos do stvari, miselnost in življenjska filozofija, ki jo lahko udejanjimo s tremi preprostimi koraki:

 1. Premislite. Že med nakupovanjem premislite, ali izdelek resnično potrebujete in ali lahko kupite tak izdelek, ki vam bo služil večkrat.
 2. Predelajte. Preden zavržete izdelek, razmislite, ali ga lahko kako drugače uporabite, mu z manjšimi posegi spremenite namembnost ali ga nekomu podarite.
 3. Ponovno uporabite. Uporabljajte izdelke za večkratno uporabo, kupujte rabljene in predelane izdelke.

NAJBOLJŠI ODPADEK JE TISTI, KI GA NI.

Ločevanje odpadkov je pomembno, še boljše kot to pa je, da poskusimo preprečiti njihovo nastajanje, kar lahko storimo z majhnimi spremembami v vsakdanjem življenju. Odpadki nastajajo ob vsem, kar počnemo – tako doma, v šoli ali v službi, zato moramo do tega pristopiti odgovorno in zavestno preprečevati njihov nastanek.

V TRGOVINI

 • Preden greste po nakupih, si napišite nakupovalni seznam stvari, ki jih zares potrebujete. Količino nakupov prilagodite svojim potrebam. Pozorni bodite tudi na rok uporabe, še posebej pri hitro pokvarljivih izdelkih.
 • Pred nakupom dobro premislite, ali izdelek resnično potrebujete. Vedno shranite račun in poskusite neposrečen nakup zamenjati za dobropis.
 • Pri kupovanju živil in vsakdanjih potrebščin izbirajte izdelke s čim manj embalaže. Skušajte se izogibati nakupovanju pakiranega sadja in zelenjave ter individualno zapakiranih živil (npr. piškotov, čokolad).

DOMA

 • Pijte vodo iz pipe. Za na pot si nalijte vodo v bidon ali stekleničko za večkratno uporabo.
 • Kadar je mogoče, skušajte uporabljati naprave, ki jih lahko priključite na električno omrežje. Če aparat zahteva uporabo baterij, se odločite za takšne, ki jih lahko ponovno napolnite.
 • Kadar organizirate piknik ali zabavo, se poskušajte izogniti embalaži za enkratno uporabo, kot so plastični pribor, lončki in krožniki.
 • Ustvarite si svoj kompost s tem, da kompositrate biološko razgradljive odpadke. Pridelali boste kakovosten humus, ki ga lahko uporabljate na domačem vrtu in pri presajanju rož.

V SLUŽBI

 • Tiskajte obojestransko in le dokumente, ki jih zares potrebujete.
 • Izogibajte se lončkom za enkratno uporabo iz kavnih avtomatov ter avtomatov za vodo. Namesto tega raje uporabljate steklene kozarce in skodelice.
 • Ko si v službo prinesete doma pripravljen obrok, hrano shranite v posode za večkratno uporabo in se izogibajte plastičnim posodam za enkratno uporabo, aluminijastim ter plastičnim folijam.

PONOVNO UPORABI IN PONOSNO POKAŽI.

Po zadnji raziskavi Eurostata je v letu 2017 v Evropski uniji v povprečju nastalo 487 kg odpadkov na osebo, v Sloveniji zgolj 10 kg manj, številka pa se rahlo povečuje že od leta 2013 dalje.

Mi smo tisti, ki lahko spremenimo svet na bolje, včasih potrebujemo le kakšno spodbudo ali idejo. V sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov 2019 je nastal uporaben priročnik Ponovno uporabi in ponosno pokaži, v katerem najdete nekaj nasvetov in preprostih napotkov, s katerimi lahko vsak izmed nas postane odgovornejši in bolj razmišljujoč potrošnik.

V priročniku "Ponovno uporabi in ponosno pokaži" boste našli:

 • Trike in zvijače, kako predelati embalažo, ki nam običajno ostaja v kuhinji in kopalnici, in načine, kako jo ponovno uporabiti;
 • Nasvete, kje kupovati brez embalaže;
 • Kam po pomoč, če se vam pokvari pralni ali pomivalni stroj ali katera druga naprava;
 • Seznam dogodkov in trgovin, kjer lahko tekstil in oblačila izmenjate ali kupite iz druge roke;
 • Predloge, kako predelati pohištvo, ki ste se ga naveličali;
 • Kam oddati rabljeno pohištvo in druge koristne nasvete.

NAJ ODVEČNE STVARI NE KONČAJO MED ODPADKI – NEKAJ NASVETOV, KAM S STVARMI, KI JIH NE POTREBUJETE VEČ

Premajhna oblačila, smuči in električni mešalnik, ki ga niste uporabljali že leta. Tetina posteljnina, stare značke, škatla neuporabljenih kopalniških ploščic. Pasji povodec, deset let staro kolo, kuhinjski stoli, stari izvodi Cicibana ... Za vas so te stvari brez vrednosti in bi jih brez težav lahko odložili med odpadke. Kaj pa, če jih nekdo potrebuje in bi jih lahko koristno uporabil?

1. Bolšji sejem, oglasniki, sejem starin in podarjanje
Ljudje potrebujejo ali si želijo vse mogoče – od orodja in volne do rastlin ali lopate. Vse to lahko za kak evro prodate na lokalnem bolšjem sejmu, seveda pa lahko za vas odvečne stvari na ogled postavite in prodate tudi s pomočjo spletnih oglasnikov. Če imate starine, jih lahko ponudite obiskovalcem sejmov starin, ki so v mestih pogosti ob vikendih, ali pa jih ocenite v najbližji starinarnici. Vzmetnico, štedilnik, še zapakiran laminat ali zbirko starih revij lahko kadarkoli podarite, svoje daritvene ponudbe pa lahko posredujete tudi na radijske postaje in v uredništva mnogih revij in časopisov.

2. Posredovalnica rabljenih predmetov
Posredovalnice rabljenih predmetov z veseljem sprejemajo predmete, ki so pri vas že odslužili svoj namen. Predmete s prodajo po nizkih, simbolnih cenah vključijo v ponoven obtok.

3. Dobrodelne organizacije, materinski domovi, varne hiše in zavetišča za brezdomce ter zavetišča za živali
Rabljena oblačila, obutev, posteljnina, kuhinjska posoda in otroška oprema ter igrače so dobrodošla pomoč številnim ustanovam. Ker v le-teh včasih nimajo prostora za shranjevanje, prav tako pa je tudi škoda, da bi stvari stale, medtem ko bi jih nekje drugje zares potrebovali, je morda še najbolje, da najprej pokličete v posamezno ustanovo in se dogovorite za prevzem. Informacije o materinskih domovih in varnih hišah ter zavetiščih in dnevnih centrih za brezdomce dobite na vsakem Centru za socialno delo. V zavetiščih za živali z veseljem sprejmejo odeje in brisače ter povodce, ovratnice, hrano in igrače. Za prevzem se predhodno dogovorite z osebjem v zavetišču.

4. Centri ponovne uporabe
Uporabne predmete, ki jih ne potrebujete več, pohištvo, opremo za dom, računalniško opremo, gospodinjske aparate, igrače, športno in otroško opremo, knjige lahko predate lokalnim centrom ponovne uporabe. V njih ponujajo in odvzemajo skoraj vse, kar najdete tudi na bolšjih sejmih in v starinarnicah. Naprodaj so tudi predmeti, ki so jim vešče roke mojstrov in umetnikov spremenile namembnost – na primer omarica za čevlje, ki je bila v prejšnjem življenju igralni avtomat. V centrih ponovne uporabe stari, odvečni ali poškodovani predmeti zaživijo novo življenje in za simbolično ceno razveselijo nove lastnike. Za podatke o najbližjem centru ponovne uporabe v vašem lokalnem okolju kontaktirajte vaše komunalno podjetje.

SKUPAJ ZA BOLJŠO DRUŽBO

Skupaj za boljšo družbo je pobudaslovenskih komunalnih podjetij,
ki delujejo pod okriljem GZS-Zbornice komunalnega gospodarstva.